Miten valitsen sähkökiukaan?

Tänä päivänä kiukaissa on valinnanvaraa pelkistetyistä perinteisistä malleista malleihin, joissa lämmitykseen käytetään viimeisintä teknologiaa, mutta moni miettii, että mikä on oikea sähkökiuas minulle ja miten valitsen meidän saunaan sopivan sähkökiukaan? 

Lataa ilmainen sähkökiukaan valintaopas ja opit miten valitaan oikea sähkökiuas ja saadaan nautinnollisia saunahetkiä hyvissä löylyissä.

Kiukaan valinta

Oma saunahetken nautinto on tärkeintä kiukaan valinnassa. Kivien määrä ja tasokas vastustenlämmitysjärjestelmä vaikuttavat olennaisesti löylyn laatuun.

Tavallisella manuaalisella lämmitysjärjestelmällä ja tehokkalla kiuakaalla saat
topakan tyypillisen sähkösaunan löylyn kun taas SHS-älyjärjestelmä takaa pehmeän ja tasaisen löylyn säästäen samalla energiaa.

Verkkorakenteiset kiukaat mahdollistavat löylyistä nauttimisen alalauteillakin.

Vaivaton sähkökiuas

Sähkökiuas on helpoin ja usein ainoa vaihtoehto tavalliseen huoneistosaunaan. Sen voi asentaa lähes kaikkialle, jossa on sähköä. 

Sähkökiukaan ohjausyksikkö voi olla manuaalisesti säädettävissä kiukaan alaosassa tai helpommin vaikka pukuhuoneen puolelle asennetusta ohjausyksiköstä.

Sähkökiuas on lämmin noin puolen tunnin kuluttua ja saunomisaika on ajastettavissa. 

Kiukaan ulkonäöllä on yhä suurempi merkitys. Voit valita saunasi sisustuksen omien tarpeittesi ja toiveittesi mukaisesti, kiukaita on useita malleja, värejä ja muotoja.

Kiukaan sijoittaminen

Kiuastyypeillä on erilaiset suojaetäisyydet, jotka otetaan huomioon kiuasta asennettaessa. Kiuasta valittaessa ja sijoitettaessa pitää ottaa huomioon saunan lauteet ja muut palavasta materiaalista valmistetut rakenteet. Kaikkia kiukaita ei voi esimerkiksi upottaa lauteiden keskelle.

Paloturvallisuussyistä kiukaille on määrätty suojaetäisyydet palavaan materiaaliin, kuten seinäpaneeleihin ja lauteisiin. Kiukaiden suojaetäisyyksissä on mallikohtaisia eroja, joten asia kannattaa aina tarkistaa myyjältä ja kiukaan käyttöohjeesta. Sähkökiukaiden suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin puulämmitteisten kiukaiden.

Kiukaan teho

Kiukaan riittävä teho lasketaan saunan tilavuuden mukaan.

Kiukaan tehon tulisi olla oikeassa suhteessa löylyhuoneen tilavuuteen. Kiukaiden teho ilmoitetaan kilowatteina (kW). Löylyhuoneen tilavuus lasketaan kuutiometreissä, pituus * leveys * korkeus.

Yhden kuutiometrin lämmittämiseen tarvitaan yksi kilowatti tehoa. Kuuden kilowatin kiuas riittää siis keskimäärin kuuden kuutiometrin saunaan.

Alitehoisella kiukaalla sauna lämpenee hitaasti ja kiuas jäähtyy löylyä heitettäessä nopeasti. Se joutuu koville yrittäessään säilyttää korkeaa lämpötilaa, mikä saattaa lyhentää kiukaan vastusten elinikää.

Ylitehoinen kiuas lämmittää saunan kuumaksi ja kuivaksi pätsiksi. Jos kiuas on selvästi ylitehoinen, myös tulipalovaara on olemassa.

Kiuaskivien määrä

Riittävä kiuaskivien määrä mahdollistaa hyvät löylyt, jotka kestävät myös kovaa löylynheittoa jäähtymättä. Pienten sähkökiukaiden kivimäärä on noin 30 kiloa, kookkaiden kiukaiden 100 kiloa tai enemmän.

Kiukaan valintaan vaikuttaa

– löylyhuoneen koko
– löylyhuoneen rakenteet
– saunojien määrä
– saunomisen tiheys
– saunan sisustus

Kiukaan ostajan muistilista

Huomioi löylyhuoneen tilavuus, saunan ilmastointi, sähkötehon riittäminen kiukaalle ja kiukaan termostaatin johdon pituus.

Muista ja mittaa suojaetäisyydet palavaan materiaaliin.

Onko saunassa eristämättömiä kivi-, lasi- tai hirsipintoja

Saunojien määrä ja saunomistiheys.

Jos saunojina on pieniä lapsia, kiukaan tulee olla erityisen turvallinen. Kiukaan alhainen pintalämpötila ja järkevä sijoittaminen estävät
tapaturmia tehokkaasti.

Kuumille ja kosteille löylyille on omat kiuasmallinsa.

Varmista, että lattia kestää kiukaan painon.